MK

fredag 11. desember 2015

CRAP øvelse

Her har jeg satt sammen en tekst og noen bilder, med bruk av CRAP reglene (contrast, repetition, alignment, proximity). Overskriften og sjølve teksten har en kontrast. Overskriften har ikke seriffer, men det har sjølve teksten. Overskriften er også mye større i skriftstørrelse enn hva sjølve teksten er. Det er også en kontrast mellom innledningen til sjølve teksten og de andre avsnittene av teksten. 

Det er farge kontrast mellom overskriften, bakgrunnen og sjølve teksten. 

Teksten, overskriften og bildene er alle sentrert midt på bilde. Det ser ut som teksten har en boks rundt seg. Bildene er også like store.

Det er system på hele bildet. Alt er sentrert, har kontraster og bildet er ikke rotete.

Quotes (Typografi)





onsdag 9. desember 2015

Reklame og etikk

  • Finn 5 reklamer som jeg tror er skreddesydd min profil som nettbruker:






  • Velg 3 større merkevareprodusenter, og beskriv hvilke følelser og verdier disse ønsker at jeg, som forbruker, skal forbinde dem med:

Adidas = Det jeg forbinder med Adidas, er at Adidas reklamerer seg selv til å være en av de beste sko merkene i verden. Adidas finnes i de fleste sporter; fotball, basketball, skateboarding osv…

Apple = Det jeg forbinder med Apple, er at Apple er en av de største merkene innen teknologi. De reklamerer seg selv til å være «det største» merket, selv om det kanskje ikke er det. De reklamerer for Mac, iPhone, iPod osv…

Disney = Det jeg forbinder med Disney, er at Disney lager de største og beste barne/familie filmene. De lager alt i fra filmer som bare er rettet mot barn, til filmer som er morsomme for hele familien.

  • Hva må du ta hensyn til hvis du er blogger og får penger av produsenter for å skrive om produktene deres? 


Bloggere som blir betalt for å snakke om et produkt, kan ikke skjule reklamene sine, og late som om det bare er deres egen mening om et produkt. Det må merkes slik at folk med en gang skjønner at det er en reklame. Den simpleste måten å gjøre dette på er å skrive «reklame» i overskriften på innlegget på bloggen. Merkingen skal gjøres samtidig som innlegget/bilde publiseres. Gjør man ikke dette, risikerer du at mange ikke får med seg at det er snakk om reklame.

tirsdag 8. desember 2015

Profil manual


Her er profil manualen jeg laget for min grafisk profil. Den viser visittkortet som jeg har for kaféen min, den viser hvilke farger jeg har brukt, tilleggselementene mine, som er en kaffe kopp og et forkle, fontvalget mitt, logoen min i farger og i sort hvit. Den viser også fasade bildet mitt, hvor jeg har tatt et bilde av en butikk og redigert det slik at det ser ut slik som jeg vil at det skal se ut.

onsdag 2. desember 2015

Kontraster


Vi fikk i oppgave å lage fire forslag til ny skriftlogo for vågen vidergående skole. Vi skal bruke skrifter i tillegg til en solid bakgrunn som er svart, hvit eller farget. Vi skal bruke alle de fire skriftkontrast-typene: Størrelse-kontrast, farge-kontrast (valør-kontrast), form-kontrast og styrke kontrast.


Det første forslaget er størrelse-kontrast. Det er når skrift har lik form eller lik skrift av forskjellige størrelser

Det andre forslaget er farge-kontrast (valør-kontrast). Det er bruk av farger i skrift.

Det tredje forslaget er form-kontrast. Når skrifttyper med ulik form er satt sammen, danner det form-kontrast.

Det siste forslaget er styrke-kontrast. Styre kontrast er ulikheten som oppstår mellom skrifter av samme familie som har ulik styrke eller vekt.

onsdag 25. november 2015

Design prinsipper

 Balanse - symmetrisk
 Kontrast
 Rytme
 Overgang
 Balanse - Asymmetrisk
 Variasjon
Hovedfokus

Vi skulle ta bilder, der vi brukte design prinsippene Rytme, Hovedfokus, Balanse - symmetrisk og Kontrast.
Rytme
Hovedfokus
Balanse - symmetrisk
Kontrast






mandag 23. november 2015

Grafisk profil - Moodboard

Min kafè skal selge vanlige mat produkt som burgere og pommes frites, i tillegg til popcorn, og selger drikker som brus, energy drikker og kaffe. Du kan kjøpe filmer, både dvd og blu ray, og du kan også leie filmer. Kaféen er ment for folk som er veldig interessert i film og film laging, og du kan til og med få tak i filmer fra 1920. Det er nok mest menn i fra 30 års alderen som kommer der ofte, men også unge folk som er interessert i film og unge som vil se de nyeste filmene. Kaféen skal ha mye rødt, sånn som sceneteppet på en kino, og det skal også vær mye svart, det skal gi en kino aktig følelse. Tre gonger til dagen så viser de filmer, og det varierer fra de mest kritikroserte filmene noen gang, og de nyeste filmene som har kommet ut.

fredag 20. november 2015

Font test


Typografi

1. Forklar hva som menes med typografi

Typografi er utforming og behandling av skrift, bokstaver og andre grafiske elementer i trykkefaget og i grafisk design

2a. Forklar forskjellen på skrift familiene antikva og grotesk

- Antikva: Bygger på gammel romersk skrift. Har seriffer (små pyntestrekt). Brukes mye til leseskrift (brødtekst). For.eks. Times New Roman er en skrifttype innen Antikva.

- Grotesk: Skrifttype uten seriffer. Ble utviklet i England tidlig på 1800-tallet. Her kalles den sans seriff, i USA gothic. Den brukes mye til overskrift og nettsider. For.eks. Arial og Helvetica er skrifttyper innen grotesk

2b. Lag en illustrasjon der du viser disse forskjellene





torsdag 19. november 2015

Grafisk profil oppgave

1. Vi skal lage en grafisk profil for en tenkt kafé eller restaurant. En grafisk profil omfatter bruken av logo og logomerke, farger og skrift på websider og trykksaker (visittkort, brosjyrer, annonser, plakater og annet), profilerings- og reklameartikler som skilt, uniformer, bildekor og liknende. Den grafiske profilen består av utvalgte design-elementer, og regler for hvordan disse kan kombineres for å skape et helhetlig visuelt uttrykk. Ofte kalles denne malen en profilmanual. Dere skal lage logo med logo element, visittkort, presentere skrift- og fargevalg, reklame artikkel og fasade. 

2.  Det skal lages en meny for den kaféen som vi har laget grafisk profil til. Formatet er valgfritt og skal bestå av fire sider (et brettet ark). Vi må ha minimum seks menyvalg. Vi kan gjerne ha illustrasjoner eller foto. Men alt må være selvlaget. Vi må lage et spennende og innbydende oppsett.

onsdag 18. november 2015

Reklame analyse


Innledning:

Analysere bilde
  • Sender: Bose concept store 
  • Kontekst: Høyttalere med veldig bra lyd
  • Målgruppe: Folk som liker høy musikk, tenåringer/unge voksne

Beskrivelse:

  • Vi ser en hund som har mistet mye pels. Pelsen blåser til siden. Mørk bakgrunn.

Utredning:

  • Utdypet beskrivelser: Hunden mister pels fordi lyden i høyttalerene er så kraftig
  • Blikkfang: Hunden som mister pels
  • Komposisjon: Hunden uten pels er sentrert i midten av bildet, bakgrunnen er tom 
  • Fargebruk: Lite farger, hunden er litt rosa

Tolkning:

  • Hunden, som fanger blikket med en gang, mister pels fordi lyden fra noen høyttalere er så kraftig. Bildet er veldig tomt for farger og bilde er generelt tomt for ting og farger
  • Høyttalerene er så kraftige at de skal klare å blåse pelsen til en hund av, ifølge reklamen

Vurdering:

  • Forkunnskap: Man må vite at reklamen er for høyttalere og man må vite at høyttalere kan gi kraftig trykk, og at hunder har pels
  • Bildet kunne vært tolket på andre måter, fordi det er ikke veldig tydelig at det er høyttalere det er snakk om, man må lese på plakaten at det er høyttalere

Konklusjon:

  • Oppsummering: Reklame for høyttalere, er rettet mot folk som liker høy musikk, spesielt tenåringer/unge voksne. Bildet er, utenom hunden, er veldig tomt for ting og farger. Høyttalerene har kreftene til å blåse en hund sin pels av
  • Budskapet er ikke for vanskelig å forstå, men det kan være litt vanskelig viss man ikke får vite at det er høyttalere det er reklamert for. Men uten om det så er det et veldig simpelt bilde som ikke er vanskelig å tolke

søndag 8. november 2015

Nærvær

Hvert år arrangerer Vågen vgs forestilling til inntekt for byprestenes arbeid blant rusavhengige i Sandnes. Forestillingen kalles NÆRVÆR og vises i Sandnes kulturhus 15. og 16. desember. Vi på MK. VG1 bidrar med en bildeserie over temaet NÆRVÆR. Et utvalg av bildeseriene/ innleste sitater vil bli redigert sammen og vist under forestillingene.

Jeg skal formulere en setning som beskriver hva å bry seg er for meg. Jeg skal formulere setningen på to måter og i tillegg lese inn i lydstudio. Jeg må finne et motiv eller iscenesett en situasjon som tydelig visualiserer denne setningen. Jeg skal lage en bildeserie på 2-6 bilder, og fra det ene bildet til det andre skal det ha skjedd en utvikling. Målet er at bildeserien skal formidle/forsterke budskapet i setningen min.



onsdag 4. november 2015

Tekstmodellen

Oppgave 1

Forklar hva som menes med begrepet assosiasjon.  

Assosiasjoner er tankeforbindelser som kobler noe (f.eks. et tegn) med noen forestillinger.

Oppgave 2

Forklar hva som menes med begrepet assosiasjon.  

Konnotasjon ligner på assosiasjoner, men er en type assosiasjoner som er felles for en gruppe mennesker.

Oppgave 3

Forklar forskjellen på tekstmodellen og prosessmodellen i en kommunikasjonsprosess. 

I tekstmodellen ser vi på hvordan mottakeren forstår budskapet, men i prosessmodellen beskriver hvordan et budskap overføres fra sender til mottaker. 

Oppgave 4

Hva menes med "det utvidede tekstbegrepet»?

«Det utvidede tekstbegrepet» er når tekst kan bli forstått som bilder, radio, fail, tegneserier, sanger, reklame, dataspill osv…

Oppgave 5

Hvor mange ord for hus kan du komme på? Lag tre kolonner og sett ordene du har funnet inn der du mener de hører hjemme.

Positiv konnotasjon: Paradis, himmel, slott
Negativ konnotasjon: Slum, hule, helvete

Nøytral konnotasjon: Hus, bolig, hjem, bosted

Oppgave 6

Finn fem bilder som du assosierer med begrepet " typisk norsk" 


Når jeg tenker på Norge, tenker jeg for det meste på flagget våres, nasjonalretten våres, kongen vår, olja vår og idrettsutøverne våres, som f.eks. Petter Northug.

fredag 30. oktober 2015

Presentasjonsskisse



Her er min presentasjonsskisse. Denne skissen viser oss en slum, hvor det er flere rusmisbrukere, alkoholikere og uteliggere. Det viser oss hvor ekkelt og skummelt det kan være i et slikt miljø, og hvordan du kan ende opp hvis du havner opp i det. Damen til venstre (nm 1) samler tom flasker, kanskje fordi hun trenger litt mer penger, eller ikke har penger i det hele tatt og dette er den eneste måten for henne å få litt. Damen som sitter inntil veggen (nm 2) holder en øl flaske i handen, og har drukket så mye at hun har sluknet helt. Damen som ligger på bakken (nm 3) har enten drukket for mye alkohol, eller tatt noe stoff, hun ligger der bevisstløs. Damen som sitter å drikker fra en øl flaske (nm 4) snakker med damen ved siden av henne (nm 5). Damen som hun snakker til, sitter å hører etter på hva hun har å si, etter for kort stund siden, har tatt noe form for stoff, som du kan se pga at de ligger en 50 lapp, et barberblad og en påse med noe stoff oppi. Alt dette har blitt brukt til å ta stoffet (50 lappen for å sniffe det, barberbladet for å samle det og dele det opp og posen hvor stoffet ligger oppi) 

tirsdag 27. oktober 2015

Ideskisser



Situasjon 1: One big happy family 

Her er det en krangel mellom en far og en mor, hvor ungene blir redde av all skrikingen fra deres foreldre. Faren (nm 1) holder en flaske med øl, imens han peker og skriker til moren (nm 2). Moren holder ikke noe i hendene, men peker og skriker tilbake til faren. Den eldste av barna (nm 3) holder rundt sine små søsken. Lille bror (nm 4) og lille søster (nm5) er veldig redde og leie seg, og store søsteren deres prøver å være den sterke for å få situasjonen til å se mildt ut, men sliter med å holde et alvorlig ansikt når hun ser foreldre skrike til hverandre. Dette tar plass på et kjøkken, som du kan se ved at det er et kjøle skap i bakgrunnen til venstre, og det er en vask i bakgrunnen litt til høyre. Det er en del rot på gulvet, foreks. en t-skjorte, en leke bil vendt opp ned og en tutte flaske.

Rekvisitter: Øl flaske, leke bil, tutte flaske






Situasjon 2: In the ghetto - #1

Denne tegningen viser oss en slum, hvor det er flere rusmisbrukere, alkoholikere og uteliggere. Det viser oss hvor ekkelt og skummelt det kan være i et slikt miljø, og hvordan du kan ende opp hvis du havner opp i det. Damen til venstre (nm 1) samler tom flasker, kanskje fordi hun trenger litt mer penger, eller ikke har penger i det hele tatt og dette er den eneste måten for henne å få litt. Damen som sitter inntil veggen (nm 2) holder en øl flaske i handen, og har drukket så mye at hun har sluknet helt. Damen som ligger på bakken (nm 3) har enten drukket for mye alkohol, eller tatt noe stoff, hun ligger der bevisstløs. Damen som sitter å drikker fra en øl flaske (nm 4) snakker med damen ved siden av henne (nm 5). Damen som hun snakker til, sitter å hører etter på hva hun har å si, etter for kort stund siden, har tatt noe form for stoff, som du kan se pga at de ligger en 50 lapp, et barberblad og en påse med noe stoff oppi. Alt dette har blitt brukt til å ta stoffet (50 lappen for å sniffe det, barberbladet for å samle det og dele det opp og posen hvor stoffet ligger oppi) 

Rekvisitter: Tomme cola flasker, pose, brukte røyker, øl flasker, 50 lapp, barberblad, pose med mel, sprøyte (kanskje)








Situasjon 2: In the ghetto - #2

Denne tegningen er ganske lik som den forrige, bare ting ser litt annerledes ut. Damen helt til venstre (nm 1) skal akkurat til å ta en sprøyte. Damen til høyre for henne (nm 2) varmer hende over et lite bål hun har laget oppi en tønne. Det er nok svært kaldt ute, og hun har nok ikke noen varme klær. Dame som sover (nm 3) har nok drukket for mye og har nok bare slukket ut. Hun som sitter helt til høyre (nm 4) sitter og drikker øl. Hun som ligger på bakken (nm 5) har kanskje drukket for mye, eller tatt en overdose. 
Rekvisitter: Det samme som den første, bare MÅ inkludere sprøyte








Situasjon 3: Hands up, baby hands up

I denne tegningen så er det et ran som foregår. Dette foregår på en Rema 100 butikk, hvor det er 2 ranere i bildet og 4 sivile. Den sivile helt til høyre (nm 1) sitter på knærne, med hendene på hode og er veldig redd, fordi den ene raneren (nm 2) sikter på han med en pistol. En annen sivil (nm 3) står og har hendene sine oppe i lufta. Han ser også veldig redd ut. Den andre raneren (nm 4) tar seg av personen som står bak kassen (nm 5). Mannen bak kassen er livredd, og holder hendene sine oppe i lufta imens han skriker av skrekk. Raneren som sikter på han prøver å få ham til å stoppe med å skrike til han, men det hjelper ikke å mye. Det sitter en sivil gjømt bak en av kassene (nm 6) og prøver å ringe politiet før ranerne legger merke til han. Han er også veldig redd.


Rekvisitter: 2 våpen, 2 masker, telefon 

mandag 26. oktober 2015

Fotomontasje - Tankekart

Situasjon 1: One big happy family

Location

Inne i et hus, med en del rot, ser ikke fint ut

Karakterer

Person 1: Far som skriker imot Mor

Person 2: Mor som skriker imot Far

Person 3: Tenårings jente som holder rundt lille bror og lille søster

Person 4: Lille søster som gråter

Person 5: Lille bror som gråter

Rekvisitter
  • Øl falske/boks i handa på Far
  • Rotete ting i bakgrunnen, foreks. klær osv…
Skuespiller

Sol Emilie Anda



Situasjon 2: In the ghetto

Location

Slum aktig plass på Sandnes, ser litt forlatt ut, en typisk plass for uteliggere, narkomane og alkoholikere

Karakterer

Person 1: Står ved en søppeldunk og leter etter tom flasker, ugreid hår og klær med hul i 

Person 2: Sitter inntil en veg og er full, ser ut som hun sover. Ser at personen er hjemløs på håret, klærne og slikt

Person 3: Dame som ligger på bakken, ser bevisstløs ut, kanskje av overdose eller drukket for mye, ser ut som en uteligger

Person 4: Kommuniserer med person 5, holder en påse med narkotika, ser ung ut

Person 5: Kommuniserer med person 4, drikker øl el., ser ut som en sliten person som er utslitt av alt

Rekvisitter
  • Tom falske/flasker
  • Søppeldunk
  • Muligens røyker og sprøyter som ligger på bakken
  • Pose med mel, som skal ligne på narkotika 
  • Øl boks
  • Barber blad (til å samle narkotikaet med, for å gjøre det klar til bruk)
  • 50 lapp (til å sniffe kokainet)
Skuespiller

Sol Emilie Anda



Situasjon 3: Hands up, baby hands up

Location

På en butikk el.

Karakterer

Person 1: Raner nm.1, roper og retter pistol mot personen som er bak kassen

Person 2: Raner nm. 2, retter pistolen mot en sivil (aka person 4)

Person 3: Sivil som holder hendene oppe i lufta, ser redd ut

Person 4: Sivil som ser redd ut, har hendene på hode, sitter på knærne

Person 5: Sivil som sitter gjemt ifra ranerne, ringer til politiet

Rekvisitter
  • To masker (ranerne)
  • To våpen (ranerne)
  • Telefon (sivil)
Skuespiller

Sol Emilie Anda

Fotomontasje oppgave

Oppgave:

I denne oppgaven skal vi lage en situasjon med 5-8 ulike karakterer (det er lov og ha enda flere). Den samme skuespilleren skal være alle karakterene. Vi ska forsøke å lage en interresant/morsom situasjon med litt "action".

Vi skal tenke nøye gjennom lokasjon, hvordan vi skal plassere karakterene og rekvisittene.
Vi må huske å få frem tydelig forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Vis skal også tenke nøye gjennom kameraposisjonen.

Vi skal forsøke å la karakterene kommunisere med hverandre og la noen av karakterene kommunisere med hverandre. Vi må huske å få med skygger og slagskygger.

Prosess:

I denne prosessen så skal vi utvikle flere ideer, lage ideskisser og en presentasjonskisse, dramatisere en situasjon/fortelling, bruke digitalt speilreflekskamera med manuelle innstillinger, bruke Photoshop til å montere sammen flere bilder til ett og klargjøre bilde til innlevering.

søndag 18. oktober 2015

Film uke 2

Denne uken skal vi produsere en liten kortfilm på ca 40-60 sek.

I filmen skal vi kryssklippe mellom 2 ulike personer som går hver for seg - og i motsatt retning. 
Mot slutten av filmen skal de to møtes og da skjer noe uventet.

De to karakterene i filmen skal vi hente fra "Kjenner du typen" - oppgaven i MK.
Tittelen på filmen lager vi selv.

onsdag 14. oktober 2015

Prosessmodellen

Prosessmodelen


1. Les s. 15-17 i Mediemøter

Gjort.

2. Hva er og forklar de ulike leddene i prosessmodellen.

Prosessmodellen er noe som fokuserer på overføring av budskap. Det er mellom en sender, som overfører et budskap til en mottaker. Senderen må tenke seg om hvordan han skal formidle budskapet, og formidle det på en måte som gjør at mottakeren kan oppfatte det på den enkleste måten mulig.

3. Hva er en målgruppe?

En målgruppe er en bestemt gruppe mennesker som budskapet er retter mot.

4a. Finn et eksempel på et budskap som er rettet mot en bestemt målgruppe. Hvem er sender, Hva er budskapet, Hvilken kanal/medium blir brukt og Hvem er mottaker/målgruppe.

Budskapet er: Husk kondom!

Sender: Kondom-industrien

Medium/kanal: Reklame på TV

Mottaker: Menn og kvinner som er 18+ år gamle

4b. Hvordan oppfatter du budskapet?

Jeg oppfatter budskapet slik at kondom industrien vil at alle som har sex, skal huske å bruke kondom, fordi det kan være farlig å ikke bruke det. Det er ikke noe støy i budskapet, og er lett for alle å oppfatte det. 

5a. I prosessmodellen brukes begrepet støy. Hva er definisjonen på "støy" i prosessmodellen?

Definisjonen av støy i prosessmodellen er at det er alt som hindrer budskapet å nå frem til mottaker. Det kan være at mottakeren er distrahert av ett eller annet, og da blir det en feil som gjør at mottakeren ikke kan motta budskapet.

5b. Gi eksempler på hvordan "støy" kan oppstå i de ulike leddene.


Støy kan oppstå når for.eks sender gjør noe som kan være distraherende, eller at budskapet blir forstyrret, eller at mottakeren er ufokusert. Viss noen av disse eksemplene skjer, så vil ikke mottakeren ha mulig heten for å motta budskapet.