MK

onsdag 16. september 2015

Representasjon og tegn

1. Hva betyr begrepet representasjon?

Begrepet representasjon betyr å stå i stede for. For.eks, et bilde, eller en lyd eller en lukt, kan representere den virkelige versjonen av noe.


2. Hva betyr begrepet tegn?

Begrepet tegn betyr noe som står for noe annet. Definisjonen av tegn likner på definisjonen av representasjon, men vi bruker begrepet tegn når vi mest er interessert i måten noe gjøres på. Vi er mer interesserte i hva det får oss til å tenke og hvordan vi opplever det.


3. Forklar hvordan tegn kan være ikoniske, symbolske eller indeksikale. Finn bilder/illustrasjon eksempler på alle tre.

- Ikonisk: Tegn kan være ikoniske, som vil si at tegnet ligner på det som det representerer.

- Symbolsk: Viss tegnet er et symbolsk tegn, så betyr det at du må kjenne til betydningen til tegnet for å forstå det.



- Indeks:  Når vi vet noe om årsakssammenhengen, så er det et indeksikalt tegn. Vi MÅ vite noe om årsaksammenhengen for at det skal være indeksikalt.



4. Noen tegn kan både være ikoniske, symbolske og indeksikale på en gang. Finn et bilde/illustrasjon på dette og forklar på hvilke måte tegner er ikonisk, symbolsk og indeksikalt.



Dette bilde er både ikonisk, symbolsk og indeksikalt. Skilte viser steinras (ikonet), skilte viser at det er FARE for steinras, fordi det er en rød trekant rundt skiltet, som du må vite betyr fare for å forstå tegnet (symbolet), og siden du vett ifra årsakssammenhenger at skiltet er satt opp fordi det har skjedd steinras og det er fare for at det kan skje igjen, så er det også indeksikalt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar