MK

onsdag 16. mars 2016

Mediepåvirkning




a) Her er de tre bildene jeg var ute i Sandnes og tok. Disse bildene spiller på kropp og utseende, fordi bildene viser mennesker som har blitt pyntet og sminket av profesjonelle mennesker. På det ene bilde har de for.eks. brukt David Beckham, og dette er fordi Beckham er sett på som en veldig attraktiv mann av kvinner. Pga. dette så vil menn se ut som Beckham, og er da fristet til å kjøpe klærne han bruker, ha samme hår stil osv... 



b) Mediene bidrar til mer kroppsfokus med å bruke mennesker med ekstremt veltrente kropper på menn, og store pupper og rompe på kvinner. Dette er med på å påvirke hvordan folk kler seg, spesielt når det kommer til ungdommen. Når gutter og jenter kommer i tenårene, så begynner de å tenke mer på kroppen sin og hvordan den ser ut, da kan de lett bli påvirket av reklamer o.l.

c) Dette kroppsfokuset kan lede til at mennesker blir deprimert. Viss man ønsker seg en kropp slik som modellene i reklamer har, så er det ofte et umulig mål. Modellene er ofte såpass sminket og fikset på, at det gjør det umulig for en vanlig person å oppnå de målene. Det kan også lede til mobbing. Viss man ikke kler seg slik som alle andre gjør og ikke følger den nyeste trenden, kan man bli ende opp med å bli mobbet. 


De tre teoriene om mediepåvirkning er tre teorier som handler om hvordan mediene påvirker oss.
Teorien om de allmektige mediene var populær på begynnelsen av 1900-tallet; da trodde vi at mediene hadde ekstremt mye påvirkning. Denne oppsto stort sett fra ideen om at folk flest bare var en kritikkløs folkemasse, i motsetning til de lærde og eliten.
Teorien om dee avmektige mediene kom på 40-tallet. Etter en undersøkelse, ble det oppdaget at folk flest ikke ombestemte seg på hvem de skulle stemme på under en valgkamp, uansett hvor mye som politikere brukte på reklame og overbevisning gjennom medier. Dette gjorde at mange begynte å tro at mediene hadde langt fra like stor makt som vi trodde; folk var ikke like påvirkelige som tidligere antatt.
Idag holder de fleste til teorien om de mektige mediene. Denne teorien sier at mediene har en viss påvirkning, men at folk flest også kan tenke for seg selv. Selv om medier kan ha ganske stor makt, er de ikke allmektige, men de er fortsatt langt fra ubetydelige.






søndag 6. mars 2016

Infotainment

I denne perioden skal du lage en digital fortelling i Premiere der du formidler et informativt innhold på en underholdende måte: Infotainment. For å nå et større publikum skal du bruke et internasjonalt språk: engelsk.

Du skal velge et mediefenomen fra mediehistorien eller fra dagens medievirkelighet. 

Et fenomen er en begivenhet eller ting av uvanlig karakter som da det oppsto var noe nytt. Fenomenet har hatt betydning for medieutviklingen og har påvirket samfunnet/kulturen vi lever i.  

Det kan handle om:
  • Sosiale medier: twitter, fb, instagram, snapchat, You Tube osv
  • Radiomediet: som massemedie, piratradio, podcast osv
  • Filmmediet: filmsjangre, spesials effects, 3D osv
  • Trykte medier: aviser, tegneserier, magasiner osv
  • Gaming: spillsjangre (action, rollespill, strategi, eventyr, byggespill osv)
  • Blogging:  fagblogger, rosablogging osv.
  • TV mediet: gameshow, reality, serier, sitcom, dokudrama osv
  • Data: mac, pc
  • Virtuel reality
  • Søkemotorer
  • Streaming
  • Nyere medieoppfinnelser: smartphone, nettbrett, apper
Uavhenig av hva du velger bør fortellingen/teksten inneholde:
1. Bakgrunn/historikk for mediefenomenet (lav måloppnåelse)
2. Innhold og fakta om mediefenomet (lav til middels måloppnåeles)
3. Positive og/eller negative sider ved mediefenomenet. (middel til høy måloppnåelse)
4. Hvilken innvirkning/innflytelse mediefenomenet har på  kulturen/samfunnet/grupper av mennesker. (høy måloppnåelse)