MK

mandag 8. februar 2016

Iddis oppgave

Vi har vært på besøk hos iddis-museet i Stavanger. Vi skal ha en oppgave i å lage og designe vår egen iddis for å få ungdommer til å spise mer fisk.

Ferdig reklame plakat

Mitt mål med dette bildet var å få fram at det er mange som blir mishandlet, men tør ikke å si ifra. Mange gjemmer seg bak et smil, og det er et veldig stort problem. 

onsdag 3. februar 2016

Synlig og usynlig makt

1.

Synlig makt:
Kalles også viljesmakt. Mediene har makt gjennom hvilke saker de selv ønsker å dekke og hvordan sakene blir presentert.

Usynlig makt:
Kalles også definisjonsmakt. Gjennom hvilke saker de slipper gjennom og hva som skaper dagsorden, formilder og forsterker mediene ulike verdier og ideologier.

2.

a) Viljesmakt er når mediene har makt gjennom hvilke saker de selv ønsker å dekke og hvordan disse sakene blir presentert. Viljesmakt er synlig makt.

b) Portvaktfunksjon er et begrep som viser til å sortere og redigere hvilke saker og hvilke kilder som slipper til i offentligheten. Eksempel på dette er viss en sak ikke passer til å bli publisert til det offentlige, så vil ikke mediene gjør det, men viss det er passelig å publisere, så vil de publisere det.

c) Fordi de sakene som slipper gjennom er med på å påvirke hva vi snakker om, skapes en dagsorden. Eksempel på dette er innlegg publisert på bloggen til Sophie Elise Isachsen. Hun klarer å påvirke folk sine meninger med å publisere sterke innlegg som kan påvirke folk.

d) Definisjonsmakt er makt til å få gjennomslag for sin versjon av virkeligheten. Definisjonsmakt er usynlig makt

3.

a) Unge mennesker som leser ting som blir publisert av rosa bloggerne er ofte veldig unge, og da kan de bli veldig påvirket av hva andre sier, uten å kanskje tenke fullstendig gjennom det selv, og stoler kanskje mer på det fordi det kommer fra en blogger som de selv liker.

b) Min blogg har ikke så mye makt. Den har ikke mange lesere og den eksistere bare pga at vi må ha den på skolen. Den eneste makten jeg trur jeg har er at jeg publiserer mine egne ting å kanskje av og til svarer med hva jeg selv mener.