MK

onsdag 20. januar 2016

Den fjerde statsmakt og vaktbikkje

#1 - Den fjerde statsmakt

Mediene kalles den fjerde statsmakt. Dette er fordi mediene har stor makt i offentligheten. Det er en effektiv "motmakt" mot andre makter, og har ofte som oppgave å avsløre maktmisbruk.

#2 - Vaktbikkjefunksjonen


Her det som om det er den "lille mot den store". De "lille" er de som ikke får mat, og de "store" er de som har mat, eller de som ikke hjelper dem. Artikkelen handler om mennesker i Syria og de forferdelige forholdene de lever i.



Her vokter de at alle skal få slippe inn i debatten. Norske folk er redde for å miste jobben sin, og i stedet for å bare la dette skje, så vil det norske folk også ha noe å si. Men denne artikkelen handler om at flyktninger ikke vil stjele jobbene våre, og at man ikke trenger å frykte for dette.



Her vokter de mot maktmisbruk. Artikkelen handler om at Kim Jung Un henrettet onkelen sin.  Artikkelen forteller om at makthavere kan veldig lett misbruke makten sin.

onsdag 13. januar 2016

Makt oppgave

1.1

Fysisk (tvang): Dette er evnen til å klare å nå dine mål, men du gjør det imot andres vilje og interesse. Desto mer man oppnår med våres makt, desto mer makt har man. Makt skilles ifra frihet ved at motsetninger til andres interesser på avgjørende vis inngår i begrepet. For.eks. en person kan ha lite makt, men likevel ha stor frihet hvis personen sitt mål er slik at de kun i liten grad kolliderer med andre sine mål. Viss folk har samme vilje og mål, er det ikke brukt makt. 

Material (belønning): Dette er når det er snakk om å innordne andre under sin vilje. Det har ingenting å si hvilken metode man bruker, heller ikke om det er imot andres vilje eller interesse. Man trenger ikke å bruke tvang. Man kan også bruke fordeler med å benytte seg av belønninger og overtale. Det handler om resultat. Her handler det om utnyttelse og resultat, ikke om tvang.

Symbolsk (overtalelse): Dette er når det handler om muligheten til å påvirke andre mennesker slik at man kan utnytte dem, man påvirke altså andre sine mål, viljer og interesser. Kan være den vanskeligst i denne definisjonen. 

1.2

IS: IS bruker tvang. De er en ekstremt stor og fortsatt voksende terror organisasjon. Viss folk ikke har det samme synet på religion som de har, så kan du ende opp med å bli drept. Dvs. at de gir deg et valg mellom å meine hva de mener, eller dø.

Regjeringen: Regjeringen bruker belønning. De sier hvis vi går på skole, får bra karakterer og studerer etter man har gått ut av vgs., så får man et økonomisk stabilt liv hvor man lever godt. De forteller oss dette for å få mer folk til å studere, slik at folk kan få skikkelige jobber som gir deg nok penger til å leve et godt liv.

Apple: Apple bruker overtalelse. Nesten alle har hørt om Apple og vet va de produserer. Apple har overtalt meste parten av ungdom og eldre at deres datamaskiner og telefoner er de beste, selv om det kanskje ikke stemmer. De overtaler oss med reklame sine og de ender opp med gode salg resultater pga. dette.

2.1

Skjønnhetsideal: Dette er når en person eller et samfunn sier hvordan vi skal være, for.eks. at man skal være slank og tynn, være sminket og se fine ut, ha mange venner osv… Dette kan bli sterkt påvirket av sosiale medier, hvor det er viktig å få mange likes på et bilde man legger ut på Instagram eller hvordan en person sitt profilbilde på Facebook måler seg med andre sitt.

Bruk-og kastmentalitet: Dette er når noen utnytter det sosiale presset som eksisterer idag. Folk er veldig opptatt av å ha det nyeste og beste, og mange firmaer utnytter dette sterkt til å få deres nyeste produkter solgt. Et eksempel er Apple. Apple sier at det har kommet et nytt og bedre produkt, for.eks. en ny iPhone som er bedre en den som kom ut for 1 år siden. De vil at du skal kaste din fremdeles brukene telefon, og kjøpe deres nyeste modell. 

Fremmedfrykt: Dette er når folk har en frykt eller hat mot fremmede personer, spesielt immigranter eller/og utlendinger. Dette er oftest koblet til rasisme og tanker om at de ikke hører til i våres land. Et godt eksempel på dette er at mange tror at alle svarte mennesker er kriminelle. 

2.2.2

Jeg forstår ikke hvorfor, men jeg våkner alltid et par minutter før alarmen min går av.  Jeg misliker det sterkt for å være helt ærlig. Det blir bare til noen minutt ekstra på denne jævla planeten. Så, va nå? Jeg får vel sjekke sosiale medier. Alle disse folkene med sine fancy klær og nye iPhone telefoner. At de ikke klarer å se at de bare er forbrukere på denne jorden full av mennesker og firmaer som ikke vil noe annet enn å få tak i den lille penge summen du har i lommeboka di eller på bank kontoen din. Jeg tenker for dypt inn i dette, jeg burde ikke. Men på samme tid, så klarer jeg ikke å stoppe heller.

Endelig kom jeg meg opp fra senga. Er ikke like lett etter du begynner å legge på deg noen kilo. Stakkers meg, nå er jeg ikke god nok lenger. Nå kan jeg ikke bli modell, eller finne meg en flott dame, eller få mange likes på min nye Instagram post. Bu-hu. Ikke mer kaffe igjen? Nok en gang har jeg klart å kjøpe for lite av det eg mest verdsetter i denne verden. «To pakker får vel holde» my ass. Får vel ta en tur bort til butikken da.

Jeg klarer nesten ikke å gå til butikken engang lenger. Ikke fordi jeg har blitt jævlig feit, men fordi jeg ikke kan gå en eneste plass uten å se folk med sine fancy vesker, fancy biler eller noe i den duren. Noe som også bare gjør alt bedre er at det selvfølgelig må være en utlending i hver jævla kasse på hver jævla butikk jeg går til. Men jeg skjønner, terrorister trenger penger til mat og slikt de også. Nå gidder jeg ikke mer. Jeg spyr bare av å tenke på denne jorden. Skulle ønske jeg var en av de personene som meldte seg til å flytte til Mars og aldri returnere til denne planeten igjen. Men hva er det man kan gjøre me dette? Ingenting.

Jeg kan jo selvfølgelig sette en pistol i min egen panne og fyre av, men da må jeg få tak i et skytevåpen, men det er ikke så veldig lett, og da gidder jeg ikke å prøve engang. Dessuten, alle vet jo at feite personer er pedofile. Jeg nærmer meg nok en tidlig grav uansett, med all den driten jeg drikker og spiser hver eneste dag. Jeg savner livet jeg hadde når jeg var yngre. Tenkte aldri på hvordan politikere utnytter oss og bruker oss som slaver slik at de kan rolle seg i penger. Jeg var bare en helt allminnelig person som var opptatt av hvordan jeg så ut, hva venner jeg hadde og om jeg klarte å få et ligg med den fineste jenta på festen, hva faen skjedde?






mandag 11. januar 2016

Reklameplakat

Oppgave:

Vi skal designe en plakat for en humanitær organisasjon.
Vi skal lage en plakat til en organisasjon som driver humanitert arbeid.. Du bestemmer selv organisasjon og formål med plakaten
 
1. Plakaten skal lages over en idè som bygger på de 12 dramatiseringsmåtene.
2. Plakaten skal inneholde en overskrift/slagord og foto som du selv har tatt - og noe informasjonstekst. Fotoet er en viktig del av det visuelle uttrykket, men andre grafiske elementer kan brukes i tillegg. Fotoet kan manipuleres.
3. Logoen til valgt organisasjon skal også være med. (Denne kan du ta fra nettet)
4. Plakaten skal merkes med elevarbeid

Mitt arbeid:

Vi skal lage en plakat for en humanitær organisasjon som skal ha et budskap. Jeg har valgt organisasjonen Amnesty. Amnesty jobber med å kjempe for å stoppe henrettelser og tortur, kreve ytringsfrihet, rettferdige rettssaker og protestere mot diskriminering. 

Målgruppen: (*under progress*)

Målgruppen er for engasjerte mennesker som vil se en rettferdig verden 

Budskap: (*under progress*)



torsdag 7. januar 2016

Presentasjons skisser

Problemet produktet skal løse

Her viser jeg en person som er inne på bank kontoen sin på en mobil, og den viser at personen har lite penger igjen. Meningen med bildet er at personen har brukt for mye penger, og kan begynne å spare ved å kjøpe hos H&M

Produktet i hovedrolle


Her viser jeg en simpel t-skjorte, hvor det står H&M. Den viser bare at dette er en reklame fra H&M, og at det er der du burde kjøpe klær.

søndag 3. januar 2016

Reklame

Det finnes 12 dramatiseringskategorier som man kan bruke i reklamer :

- Produkt i hovedrollen
- Produkt i bruk
- Problemet produktet skal løse
- Problem og løsning
- Resultat
- Sammenligning
- Opprinnelse eller råvarer
- Testimonium
- Den aksepterte overdrivelse
- Den informative vinklingen
- Analogi
- Aktualitet